Gruodis pastaraisiais metais Lietuvos vyno pasauliui tikrai pasižymėjo: 2021 m. gruodžio 7 d. Lietuva tapo oficialia vynuogininkystės šalimi ir praėjusiais metais gruodžio 7-oji Vyno klubo iniciatyva įtraukta į Lietuvos Respublikos atmintinų dienų sąrašą kaip Nacionalinė vyno kultūros diena.
Tačiau gruodis turi ir datą, svarbią Europos Sąjungos vyno gamintojams, platintojams ir mylėtojams: nuo 2023 m. gruodžio 8 d. Europos Sąjungoje galioja papildyti reikalavimai vyno ženklinimui, nurodantys, kad kiekvieno vyno butelio, kurio gamybos data yra 2023 m. gruodžio 8 d. ar vėliau, etiketėje turi būti pateikta maistingumo deklaracija, energinė vertė ir sudedamųjų dalių sąrašas. Žinoma, galioja ir visi anksčiau buvę reikalavimai (tūris, alkoholio kiekis tūryje, įspėjimai dėl alergenų ir kt.).
Reglamento rengimo metu vykusios diskusijos su vynų gamintojais detalių nežinome, tačiau, priešingai nei kitų maisto produktų atveju, vynams numatyta įdomi išimtis: ši naujai reikalaujama informacija gali būti pateikiama ir tiesiog tekstu ant etiketės, tačiau galima naudoti alternatyvų būdą – ant etiketės spausdinti QR kodą, kuris nuveda į interneto puslapį, kuriame pateikiama visa privaloma informacija. Galioja papildomos sąlygos – tokia svetainė negali jokiu būdu rinkti duomenų apie šią informaciją pasiekusius vartotojus, taip pat negali būti pateikiama jokia rinkodaros informacija, įskaitant nuorodas į tokią informaciją.
Pabandę paieškoti parduotuvėje vyno su tokia naujus ženklinimo reikalavimus atitinkančia etikete, ko gero, nusivilsite. Nes taip pat įdomiai numatytas šio reglamento galiojimas – jis privalomas vynams, pagamintiems po 2023 m. gruodžio 8 d. Jei vyno derliaus metai yra 2022, tai, ko gero, galima traktuoti, kad jis pagamintas 2022 metais? Jauno vyno ir parduodama, ir perkama kur kas mažiau nei senesnio, todėl tai, turbūt, natūralu. O štai 2024 m. Beaujolais jau turėjo būti taip paženklinti. Ar kas nors tokį butelį turėjote?
Lietuvoje gaminamam vynuogių vynui, jeigu jis klasifikuojamas kaip tikras vynas, pagamintas iš Europos Sąjungoje registruotų vyninių vynuogių veislių ir dar sutvarkius visus registracijos formalumus, šis reglamentas, kaip ir kiti Europos Sąjungos vynui taikomi reglamentai, taikomi tiesiogiai. Tai yra, Lietuvos Respublika neturi išleisti kokių nors papildomų vietinių teisės aktų. O Lietuvoje gaminamam vaisių – uogų vynui taikomi ženklinimo reikalavimai yra nustatomi Lietuvos Respublikos teisės aktais, kurie tokios informacijos kaip būtinos nenumato.
Mes gaminame vaisių-uogų vyną – šermukšnių vyną. Tačiau skaitėme ir šį ES naują ženklinimo reglamentą ir pagalvojome – o kodėl gi ne? Juk vyno mylėtojams, tikime, visada įdomu žinoti daugiau apie gėrimą, kuriuo mėgaujiesi. Juk net cukraus kiekis nėra nurodomas tiksliai ant etiketės, o jau ką kalbėti apie rūgšties kiekį. O cukraus kiekio ribos, pvz., pusiau sausam vaisių-uogų vynui gana plačios – nuo 10 iki 30 gramų cukraus litre. Vynas su 10 g cukraus litre ir daugiau rūgšties skoninėmis savybėmis gali būti panašesnis į sausą, o su 30 g litre cukraus – na, prie deserto gal dar ir netiks, bet jau tikrai nebus priimtinas prie cepelinų.
Todėl savo naujai ženklinamiems šermukšnių vynams ant etiketės spausdiname QR kodą, kuris veda į e-etikečių svetainę, kurioje rasite elektroninę etiketę su nurodyta maistingumo deklaracija, energine verte, sudedamųjų dalių sąrašu, alergenų sąrašu. Prisipažinsime – kol kas neišvertėme šios informacijos į privalomas 24 kalbas... Bet lietuviškai ir angliškai informaciją surasti jau galima.
Pabandykite nuskaityti QR kodą ant šermukšnių vynų GRACILIS (Nr. 69), AFTER (Nr. 24), BERRYMORE (Nr. 72), SWEET NEWE (Nr. 70), KONZENTRA (Nr. 73), MONILE (Nr. 71).
Ar pavyko?